Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Štítky

Translate

pondělí 10. února 2014

OBYČEJNÝ CHLÉB



Tomuto chlebu říkám obyčejný, jelikož je bez jakéhokoliv vylepšení či speciálních ingrediencí. K hnětení a kynutí chleba již 1,5 roku využívám vyspělou techniku a nemůžu si ji stále dost vynachválit. Nalijete, vysypete, odejdete :-) V pekárně, ale nepeču. Nějak nám to, né přímo nechutná, ale není to ono. Je to takový buchtovitý. Prostě bochník je bochník.

Takže na jeden takový potřebujeme:

250 ml vlažné vody 
250 g pšeničné chlebové mouky
250 g žitné pšeničné mouky 
1          lžíce octa 
2         lžíce oleje
1          lžička soli
1/2    kostky droždí 
2         lžičky kmínu



Do pekárny nejdříve tekuté, potom sypké, na jednu stranu sůl a na druhou droždí s cukrem. Droždí se se solí nesmí potkat jinak nevykyne. Pro chlebíček dělaný pracně ručně nasypeme mouku do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a přidáme malé množství vlažné vody, necháme vykynout, přidáme ostatní ingredience a uhněteme pružné těsto.Necháme vykynout na dvojnásobnou velikost. Pak ještě jednou prohnětu a dám na plech znovu kynout. Upeču v elektrické troubě na 200 asi 20-25 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!