Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

sobota 1. března 2014

GRAHAMOVÝ CHLÉB



300 ml vody ( podle hustoty možná i více)
300 g grahamové mouky (Mlýn Pohronský Ruskov), prodává Kaufland za 15,-Kč/800 g
200 g žitné celozrnné mouky
2 lžíce oleje
1 lžička soli
2 lžičky kmínu
1/2 kostky droždí

Vše vložíme do pekárny nebo uhněteme kouli ručně a necháme kynout. Pečeme v troubě 10 minut na 250°C a 15 minut na 200°C. Potřela jsem vodou před pečením a pak vždy po 10 minutách. Necháme zcela vychladnout.

Pamatuji si grahamový chléb z dob socialismu a ten, právě z té doby, mi hrozně moc chutnal. Myslím, že v té době bylo jídlo zdravější a bez chemie, bez aditiv a barviv, české a pravé.




KMÍN
můžeme dát do syrových salátů, přidává se k řepě, masu, bramborám, do pečiva. 


Má vetropudné účinky, uvolňuje zastavené trávení. (1 lžička na šálek), působí dezinfekčně, vyhání parazity, šálek denně zvyšuje tvorbu mateřského mléka, chrání proti rakovině i cukrovce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!