Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

neděle 2. března 2014

MAJONÉZA vegan


1 lžíce mletého lněného semínka
3 lžíce vody
150 ml řepkového oleje
2 lžíce hořčice
1/2 citronu... vymačkaná šťáva
sůl

Lněné mleté semínko smícháme s vodou a na ohni mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Krátce promixujeme s jednou lžící oleje. Opakujeme 4x vždy s jednou lžící oleje, poté přidáme hořčici, citronovou šťávu, sůl a přiléváme i více oleje.
Citronové šťávy můžete dát méně, pokud nemáte rádi výraznou kyselou chuť.
Olej může být i slunečnicový, olivový atd.


Můžeme dále různě upravovat

BYLINKOVÁ např. bazalka a petržel, od každé bylinky jednu hrst, najemno nasekat. Nebo kopr a kapari.

S PEČENÝM ČESNEKEM Čtyři stroužky česneku se slupkou pečeme 10 minut na 200°C. Vychladlé smícháme s 250 ml majonézy.

                                                  ŘEPKOVÝ OLEJ 
obsahuje významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 3 a omega 6. Je dnes díky slunečnicovému oleji často opomíjen a brán jako olej podřadný, což není vůbec pravda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!