Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

pondělí 1. září 2014

LINECKÝ DORT


Koláč tvoří dvě vrstvy těsta, které jsou slepeny zavařeninou z rybízu, případně malin. Spodní část se natírá marmeládou už před pečením, horní část zdobí proužky těsta, které po upečení vykouzlí typickou mřížku. Než do něj zakrojíme, je třeba nechat dort dva dny rozležet.
 
400 g špaldové (hladké) mouky
250 g rostlinného tuku Alsan
120 g třtinového cukru
1 lžička mletého hřebíčku 
2 lžičky skořice
šťáva z jednoho citronu
250 g rybízové marmelády

Mouku smícháme s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, hřebíčkem a zapracováváme tuk. Vytvarujeme bochánek a dáme ho na půl hodiny odpočívat do ledničky. Pak oddělte zhruba čtvrtinu a ze zbytku vyválíme plát silný půl centimetru. Přeneseme jej do kulaté formy (o průměru 24 centimetrů) a zlehka přimáčkneme, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojíme a dno na mnoha místech propícháme vidličkou a potřeme džemem. Ze zbylého těsto vyválíme plát a rádýlkem ho pokrájíme na proužky, z kterých utvoříme na koláči mřížku. Těsto potřeme vodou a pečeme při 190 °C zhruba třicet minut.
 
LINECKÝ DORT
Ani sami Rakušané často netuší, že právě z populárního lineckého dortu, jehož receptura je považována za nejstarší dochovaný ručně psaný návod na dort a zcela určitě jde o první pečivo pojmenované po nějakém místě, se později začaly péct jeho zmenšeniny - takzvané Linzer Augen. Proč linecké oči, je zjevné na první pohled. 

Linecký dort si oblíbili umělci i cestovatelé. Už v roce 1842 se o něm objevila zmínka v cestopise Johanna Georga Kohla, o pár let později propagoval recept štýrský malíř, zpěvák a básník Franz Hölzlhuber až v Americe a na přelomu 19. a 20. století o lineckém dortu zpíval Ernst Wildenbruch - svou píseň zakončil veršem "Was sind aller Dichter Worte gegen eine Linzer Torte" (Co jsou slova básníků proti lineckému dortu). 

26. května 1944 se sladká dobrota dočkala dokonce operety. Kus s prostým názvem Linzer Torte měl v tento den premiéru v Lineckém zemském divadle. Od roku 2009 v tomto městě každoročně slaví Den lineckého dortu.



To, že linecké cukroví bylo původně miniaturou tohoto oblíbeného moučníku, dnes už není na první pohled patrné. "Moderní linecké dorty se častěji pečou z třeného těsta a jsou mnohem tmavší díky opraženým oříškům a velké dávce koření. Původní světlý linecký dort z hněteného těsta už v řadě rakouských rodin dávno vyšel z módy," vysvětluje odbornice na linecké těsto Waltraud Faissnerová. V Linci však můžeme tradiční světlé dorty dodnes ochutnat v řadě cukráren, jejichž majitelé vycházejí z původních receptů svých dědečků a pradědečků.



V Hornorakouském Zemském muzeu je ručně psaných receptů, které radí, jak upéct ten nejlepší linecký dort, uloženo 189. Nechybí ani ten první z roku 1653, ani obměny z 20. století. Pětaosmdesát receptur radí udělat nahoře mřížku, ve 141 z nich jsou mandle, o dva dorty více jsou plněny marmeládou a v sedmi z nich najdeme dokonce čokoládu. Sto deset těst je třených (litých) a 59 hnětených. Zbylá těsta jsou kombinovaná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!