Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

úterý 28. října 2014

BYLINKOVÉ ROSTI S OPEČENÝMI ŽAMPIONY



Rösti
1 kg brambor
2      cibule
směs bylinek rovnající se jednomu svazku
3      lžíce sojové omáčky
2      lžičky soli
pepř, chilli
olej na smažení

Žampiony
600 g žampionů
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olej na smažení

Brambory opereme a vaříme 15 minut ne úplně doměkka. Vychladlé oloupeme a nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji do zlatova. Bylinky jemně nasekáme a spolu s osmaženou cibulkou, solí, pepřem, chilli a sojovou omáčkou vmícháme do brambor.
Ze vzniklé bramborové hmoty tvoříme placičky, které osmažíme na rozehřátém oleji.
Žampiony nakrájíme na plátky a smažíme na oleji. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, sůl a pepř.


RöSTI
(z německého „rösten“, opékat) – je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.

Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.

Variace
Appenzeller Rösti: S těstovinami, Appenzeller sýrem a slaninou.
Basler Rösti: Z Bazileje s cibulovými kroužky.
Glarner: Z Glarus oblasti s Schabzieger kořeněným sýrem.
Tessiner Rösti: Z Ticino s kousky slaniny a rozmarýnem.
Westschweizer Rösti: z francouzsky mluvící části Švýcarska se šunkou, rajskými jablíčky, čerstvou paprikou a Gruyerským sýrem.
Zürcher Rösti: Z Curychu se slaninou, rajčaty, cibulí a kmínem.
Berner Rösti: Z Bernu se slaninou, mlékem a kmínem.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!