Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

úterý 3. února 2015

MRKVANCE



Podle legendy vymysleli mrkvance v Polné, kde je dodnes pečou o pouti. Byly ale tak dobré, že se rozšířily po celé oble hornaté Vysočině, kde se jedí teplé k bramboračce. 
Můžeme také upéct závin nebo šátečky.

těsto:
200 ml ovesného mléka
100 g třtinového cukru
500 g špaldové mouky
100 g rostlinného tuku
   2 lžička tapiokového škrobu
  42 g droždí

náplň:
500 g mrkve po oškrábání
100 g třtinového cukru
  50 g rostlinného tuku
  20 umletých fenyklových semínek... pro děti vynechávám
  50 g mletého máku 
špetka mletého pepře

po upečení:
rostlinný tuk
moučkový cukr



Rostlinný tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Mouky smícháme s tapiokovým škrobem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme ohrátým mlékem a necháme vzejít kvásek. Uhněteme hladké a pružné těsto, které necháme vkynout do dvojnásobku.

Na náplň rozpustíme rostlinný tuk a vmícháme jemně nastrouhanou mrkev, třtinový cukr, umletý fenykl, pepř, oddělíme polovinu a do té vmícháme namletý mák. 

Z vykynutého těsta vytvoříme placičky, které naplníme mrkvovou náplní a zabalíme stejně jako buchty, jen budou menší. Poklademe na vymaštěný plech kousek od sebe a necháme 20 minut kynout. Pečeme 30 minut na 180°C.

Ještě teplé potřeme rozpuštěným rostlinným tukem a posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!