Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

neděle 15. března 2015

ANGLICKÝ SENDVIČOVÝ CHLÉB kváskový



750 g špaldové  mouky                                                           300 g žitného kvásku
200 ml vlažného ovesného mléka                                        450 g špaldové mouky
200 ml vlažné vody                                                                 200 ml vlažného ovesného mléka
    1 lžička javorového sirupu                                                 200 ml vlažné vody  
    2 lžíce oleje                                                                                 1 lžička javorového sirupu 
  1 lžička soli                                                                                   2 lžíce oleje
 32 g čerstvého droždí                                                                  1 lžička soli


po vykynutí

Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme agávový sirup a trochu vlažného mléka a zaděláme kvásek. Až kvásek pěkně vzejde, asi za 5 minut, začneme zadělávat těsto: postupně přilijeme zbytek ovesného mléka, vodu, olej a přidáme sůl. Hněteme asi 10 minut, aby vzniklo pružné hladké těsto. Necháme hodinu a půl nebo do dvojnásobku na teplém místě kynout. Těsto znovu prohněteme, dáme do vymazané formy a necháme opět hodinu kynout. Postříkáme vodou a pečeme asi 35 až 40 minut na 190°C předehřátou troubu. 
Druhý recept je na kváskový sendvičový chléb. Všechny ingredience smícháme a utvoříme vláčné pružné těsto. Vodu přidáváme podle konzistence těsta. Vložíme do formy na chléb a necháme kynout do dvojnásobku. Pečeme jako předchozí variantu. Jestliže máme rádi tmavší kůrku po celém chlebu, 5-10 minut před koncem pečení vyklopíme a volně dopečeme.

 

SENDVIČ
Anglické pojmenování obložených chlebíčků zní podle svého vynálezce "Sandwiches". Francouzský kronikář Pierre Jean Grosley píše ve své knize r. 1776 o slově sandwichs, kterým je označován nový druh pokrmů podávaných v londýnské společnosti. Lord Sandwich, požitkář z doby Jindřicha III, byl též velkým hráčem a proseděl celé dny a noci u zeleného hracího stolu. Poněvadž nechtěl od stolu ani na okamžik povstat, zavolal pokaždé když měl hlad svého sluhu a řekl: "Přines kus chleba a dej do něho kus roštěnky!" Sluha potřel dva kusy chleba máslem, obložil jej masem a přinesl svému pánovi k hracímu stolu. Tento příběh se prý udál roku 1733. A tak se údajně zrodily obložené chlebíčky. Lord Sandwich měl vysoké postavení v několika úřadech, a když byl jmenován kancléřem univerzity cambridgeské, pokusili se ho jeho kolegové pohněvat, když dobře věděli, že lord Sandwich byl velmi hrdý na svůj vynález obložených chlebíčků, a proto uveřejnili článek, ve kterém tvrdili, že již staří Římané jedli chleby obložené studeným masem. Je ale takřka jisté, že chleby se studeným masem starých Římanů byly zcela něčím jiným, poněvadž maso bylo zapečeno ve chlebě uvnitř.


Francouzští historikové kuchařského umění tvrdili, že Napoleon I. uvedl obložené chlebíčky do světa a módy, protože neměl nikdy čas k jídlu, a proto jedl nejraději studené chleby, obložené jen masem a pokrmy už hotovými.

Švédové vypráví, že již Karel XII. zřídka našel čas, aby zasedl k jídelnímu stolu, nýbrž že častokrát rozmazal kousek másla palcem po chlebě, a na namazaný chléb položil pak kousek ryby, masa, sýra apod. Se svými zvyky přiváděl mnohokrát v úžas i drážďanský dvůr.

Historik Gibbon vypráví, že v roce 1762 pozoroval v hostinci, jak nejjemnější členové společnosti jedli chleby obložené masem. Ať již byl pravým vynálezcem kdokoliv, jisté je, že do konce 18. století se staly obložené chlebíčky velmi oblíbeny a Byron píše ve svém "Donu Juanovi" následující: "Sandwich, víno a dobrá chuť jsou věci, které nejvíce slouží k rozptýlení anglického večera."

Po zavedení železnic získaly obložené chlebíčky ještě větší oblibu, poněvadž na stanicích s krátkými zastávkami je mohli cestující odnést do vlaku. Nejvíce však byl tento druh potravy rozšířen automaty.

Sendvič je široce oblíbeným typem rychlého občerstvení, respektive tzv. convenience potravin. Lze si ho totiž snadno vzít do práce, školy, na výlet nebo jako součást piknikového občerstvení, tedy s sebou.

Náplň sendviče obvykle tvoří různé druhy zeleniny, sýrů, masa a dále pak vejce či různé omáčky. K přípravě se používá buďto chléb nijak neupravovaný, anebo může být předem namazán máslem, olejem, hořčicí či kečupem za účelem zvýraznění výsledné chuti sendviče.

Italština používá pro sendvič vlastní název tramezzino, který vytvořil básník a vlastenec Gabriele d'Annunzio.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!