Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

pátek 27. března 2015

ARABSKÝ CHLÉB PITA



celozrnný pita chléb

Pita či chléb libanonský je synonymum Arabského kulinářského světa. Jeho příprava je jednoduchá a každý ji doma hravě zvládne. Je také známý jako ,,kapesní chléb,, který umožnuje snadné použití pro sendvičové náplně. Jedná se o tradiční jídlo blízkovýchodní a středozemní kuchyně.


chléb pita z hladké mouky

500 g celozrnné pšeničné, špaldové nebo hladké mouky
250 ml vlažné vody
    6 lžic olivového oleje
    1 lžička soli
 1/2 lžičky cukru
21 g droždí

Z mouku, soli, olivového oleje, cukru, droždí a vody vypracujeme hladké těsto, a to tak, abychom do něj dostali co nejvíce vzduchu. Necháme kynout 1 hodinu na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali lžící olivového oleje.
Těsto opatrně vyndáme a rozdělíme na 6 částí a z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout. Každou rozválíme do kulaté placky 15-20 cm v průměru a 3-4mm tlusté Vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min).  Mezitím si rozpálíme troubu na cca 200-220 stupňů. Odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme do trouby a při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne během 4 minut. Jakmile se placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl na nejnižším patře.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!