Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

neděle 26. července 2015

POHANKOVÉ "MLÉKO"


100 g  pohanky
1 l vody
4 sušené datle, jestliže chcete mít mléko sladké
vanilka, kardamom, skořice, javorový sirup


Pohanku máčíme ve vodě přes noc, nejméně však 12 hodin. Po máčení necháme krátce přejít varem, ale nemusíme. Poté i s vodou a datlemi rozmixujeme, popř.doplníme dalším kořením. Mixujeme až se nahoře tvoří pěna. Rozmixované mléko přefiltrujeme přes plátýnko nebo jemné sítko. Já jsem přefiltrované mléko doplnila převařenou vodou opět do 1 litru. Skladujeme v chladničce a spotřebujeme do 4 dnů. Místo mixéru můžeme použít mlýnek na maso a jestliže převařujeme, tak až po umletí. Před použitím mléko protřepeme.

Ze zbytku v sítku či plátýnku uděláme kaši nebo pomazánku. 





Pohankový nápoj napomáhá zlepšení pružnosti cév, regeneruje jaterní buňky. Vhodný při silné a dlouhé menstruaci a pro těhotné.






Pohanka byla původně planá rostlina, která rostla v oblasti Himálají. Díky mongolským kočovníkům a tatarským nájezdníkům se rozšířila i do Evropy, kde se pěstuje téměř 800 let. Pohanka není obilovina, jak se z nás mnozí domnívají, ale patří do stejné skupiny jako rebarbora a šťovík.
Dokáže ochraňovat celý náš cevní systém, krevní oběh, dokonce léčí i impotenci. Je dobrou alternativou pro nemocné celiakií. Přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy.  Posiluje obranyschopnost a je velmi vhodná k detoxikaci celého organismu a to i v době těhotenství.
Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny jako zinek, vitamíny B1, B2, naicin, E a C, cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Obsahuje rutin v bezkonkurenčním množství. Ten posiluje a zpevňuje stěny žil a cév, pomáhá zastavovat krvácení, je prevencí modřin, snižuje krvácivost z nosu a dásní a pomáhá léčit hemeroidy. Trpíte-li křečovými žílami a praskáním cévek, může její konzumace zcela nahradit umělé doplňky z lékárny.


Pohanku lze uplatnit všude tam, kde používáme mouku nebo obiloviny. Pohanková semena se hodí do polévek. Z najemno rozvařené pohanky si připravíme chutné pomazánky nebo kaše. Použijeme také jako přílohu. Mouku používáme jako běžnou nebo ji k běžné mouce přimícháme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!