Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

pondělí 31. srpna 2015

PŠENIČNÝ KVÁSEK S DROŽDÍM


Právě udělaný kvásek je tekuté konzistence


Jako šrot  na pečení označujeme mlýnský produkt z celého zrna. Pátrala jsem, zda se dá někde koupit a našla jen na netu. Kilo za 16,-Kč, no ale pak to poštovný kvůli kilu šrotu... vzala bych víc, ale přece jenom... tak jsem dala grahamovou mouku z Kauflandu. Grahamová mouka, jak jsem četla, je mouka, do které se ještě přidávají otruby. tj. vnější obal zrna. Nevím, zda myslí, že je semleto celé zrno (pak by to byla celozrnná mouka nebo šrot? Nebo je šrot hruběji semlet?) nebo jsou do semletého celého zrna ještě navíc přidány další otruby? Tak s tím, jak to je, si vůbec nejsem jista. Ještě píšou, že výrobky z grahamové mouky mají trochu sladší chuť, než jen ty z celozrnné. A grahamová mouka dostala jméno podle amerického kazatele Sylvestera Grahama, který byl proti prosívání mouky za účelem vzniku mouky bílé.

Teď jsem koukala na obal mouky z Kauflandu, není na ní napsáno, že je grahamová, ale oproti jiným celozrnným, které mám doma je o hodně hrubější. Je to i vidět na fotce. Normálně dělám kvásek ze žitné mouky, tak jsem zvědavá jak to dopadne.
 

Den první

10 g droždí
 250 ml vlažné vody
150 g pšeničného šrotu, v mém případě grahamové mouky

Do vlažné vody rozdrobíme droždí a rozpustíme ho. Přidáme mouku, propracujeme a kvásek postavíme přikrytý na 3 dny na teplé místo.  Vkládám do trouby.

Den druhý 

Jelikož je kvásek docela dost řídký, přidala jsem 4 vrchovaté lžíce grahamové mouky a žádnou vodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!