Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

neděle 30. srpna 2015

PÁJ S JABLKY



Páj je počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z těsta mohou být různých velikostí a tvarů v závislosti na tradici a použité náplni. Náplň může být umístěna uvnitř nebo na povrchu koláče a nejčastěji se používá tvaroh, mák nebo různé druhy ovocné marmelády. V kuchyních různých zemí ale nejsou výjimkou ani náplně masové, zeleninové, houbové nebo sýrové. 

Těsto
150 g pšeničné celozrnné mouky
1 lžička mleté skořice
75 g studeného rostlinného tuku
30 g třtinového cukru
3 - 4 lžíce studené vody

Náplň
600 g jablek - čistá váha
50 g třtinového cukru
1 lžička skořice


Ve velké míse smícháme mouku se skořicí a cukrem. Přidáme nakrájený studený tuk a vodu. Zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočívat.
Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na plátky. Smícháme s cukrem a skořicí. 
Z těsta vyválíme placku o průměru 30 cm. Do středu dáme jablka a necháme asi 10 cm okraj, který přehneme přes jablka. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut. Těsto má být zlatohnědé a jablka měkká. 
Můžeme podávát se sojovou našlehanou smetanou.

Také můžeme 100 g jablek nahradit borůvkami, ostružinami, malinami nebo jahodami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!