Víme kam vlastně patříme, odkud jsme, kam jdeme, kam směřujeme, koho milujeme... a jestliže to ve svých srdcích víme a cítíme, proč s tím tak často nic neděláme... náš život přeci musí mít ještě jiný význam, dávat nějaký smysl, hlubší, silnější...

Translate

sobota 5. září 2015

PEČENÁ JABLEČNÁ POVIDLA




Tak u švestkových jsem dávala pořádnou dávku cukru a vlastně ani nevím proč. Pak jsem ji začala snižovat, ale cukr jsem stále nevynechala. V Kuchařce naší vesnice píšou, cituji: "Povidla jsou ovocná dřeň silně zahuštěná a přislazená jen velmi málo, nebo vůbec neslazená. Na povidla používáme totéž ovoce jako na marmeládys, s vyjímkou některých jemných peckovic (ryngle) nebo jemných bobulovin. Na povidle se hodí švestky, jablka a hrušky. Ovoce musí být zralé." 

Když jsem hotová povidla udělala ani bych neřekla, že tam cukr chybí. Budu se proto tedy snažit začít cukr ve všem eliminovat. 

1 kg jablek
5 kousků sušených datlí
2 lžičky jablečného octa
hrst hrozinek
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička mleté skořice

Ovoce řádně omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do hrnce a přidáme pokrájené sušené datle, hrst hrozinek, jablečný ocet, citronovou šťávu a mletou skořici. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinku nebo více. Je to i podle množství použitého ovoce. Voda se musí skoro úplně odpařit. Potom vše ještě rozmačkám a vložím do sklenic a steriluji při 80°C 20 minut. Otočím dnem vzhůru a nechám vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Svými komentáři pomáháte vytvářet a vylepšovat tento blog. Velice Vám děkuji za každé slovo, nápad, tip a podporu. Přeji krásný den!